marți, 20 decembrie 2011

Cele mai şocante predicţii pentru 2012 pe plan mondial

Evenimente sau fenomene greu de închipuit, precum naţionalizarea a 50 de bănci centrale, recesiunea Australiei sau dublarea preţului grîului, intră în topul „predicţiilor şocante“ din acest an al Saxo Bank. Cu toate că sînt puţin probabile, sînt mai posibile decît le-ar plăcea pieţelor să creadă şi sînt considerate utile în stabilirea expunerilor. Raportul Saxo Bank, banca daneză specializată în tranzacţii şi investiţii online, mai ales speculative, nu este mai puţin gustat din cauza probabilităţii reduse de îndeplinire a oracolului, şi nu numai de amatorii de scenarii catastrofice, pentru că stabileşte limite de acceptare pentru profesioniştii riscului. Iată care sînt „Predicţiile şocante“ ale Saxo Bank pentru 2012:

1. Acţiunile Apple vor scădea cu 50% faţă de vîrful atins în 2011

Apple se va confrunta în 2012 cu o concurenţă acerbă din partea competitorilor Google, Amazon, Microsoft/Nokia şi Samsung pe cîteva dintre cele mai competitive produse ale sale, dar mai ales pe iPhone şi iPad. Apple nu va reuşi să-şi păstreze cota de piaţă de 55 de procente (de trei ori mai mare decît Android) şi 66% pentru iOS, respectiv iPad.

2. UE declară „bank holiday“ extinsă în 2012

Tratatul UE din acest decembrie se dovedeşte insuficient pentru a rezolva criza de finanţare a Uniunii – în special pe cea din Italia. Nerezolvată, criza datoriilor UE se va răzbuna pe la mijlocul anului viitor. Drept răspuns, pieţele de acţiuni vor reacţiona şi vor scădea cu 25% în cazul plasamentelor short, punînd politicienii în situaţia de a declara o „bank holiday“ extinsă, închizînd toate pieţele exchange şi băncile pentru o săptămînă, sau chiar mai mult.

3. La Casa Albă va ajunge un candidat surpriză

În 1992, miliardarul texan Ross Perot a reuşit să profite de recesiunea economică şi de dezgustul populaţiei faţă de clasa politică americană şi a obţinut 18,9% din voturi. Cei trei ani cu Obama au schimbat puţine lucruri. A crescut însă sentimentul deziluziei faţă de întreg sistemul politic american, ceea ce face să existe un context mai benefic ca niciodată pentru un al treilea candidat. Cineva cu un program solid orientat către schimbări reale ar putea apărea la începutul anului şi ar putea obţine preşedinţia în noiembrie 2012, în ceea ce s-ar putea numi cele mai importante alegeri din istoria SUA, adunînd 38% din votul popular.

4. Australia intră în recesiune

Efectele valului gigantic de încetinire economică în zona Asia-Pacific, care se văd şi astăzi în Vest, împing alte state în recesiune. Ce se va întîmpla, însă, cu o ţară dependentă şi de minerit şi resurse naturale, dar dependentă şi de bunăstarea Chinei, ca Australia? Cererea Chinei pe aceste ramuri industriale s-a diminuat, iar Australia este împinsă către recesiune, recesiune care va fi exacerbată de crahul imobiliar care se va produce şi acolo în sfîrşit, la cinci ani faţă de restul lumii civilizate.

5. Acordurile Basel III şi regulamentele vor provoca naţionalizarea a 50 de bănci centrale

De îndată ce vom intra în 2012, presiunea asupra sistemelor bancare va creşte pe măsură ce noile cereri de capital se vor înmulţi rapid, iar noile regulamente vor cere băncilor să reducă repede leverage-ul (calea pe care băncile multiplică resursele disponibile în credite). Asta va crea nişte vînzări spectaculoase de active bancare pe piaţă, în vreme ce numărăm cumpărătorii pe degete. O posibilă îngheţare a pieţei interbancare europene îi va forţa pe cei care economisesc să intre în vrie şi să facă retrageri masive. Peste 50 de bănci centrale vor ajunge în contabilitatea guvernamentală, iar cîteva cunoscute bănci comerciale vor înceta să existe.

6. Suedia şi Norvegia vor deveni noul paradis bancar, înlocuind Elveţia

Aşa cum am văzut în cazul Elveţiei, să devii un paradis bancar într-o lume a băncilor centrale aflate în cădere poate crea multe riscuri economiei naţionale respective. Pieţele de capital ale statelor amintite sînt incomparabil mai mici decît ale Elveţiei, însă elveţienii îşi devalorizează agresiv moneda naţională, iar administratorii fondurilor îşi caută noi „paradisuri“. Investiţiile în obligaţiunile emise de guvernele celor două ţări le-au făcut atît de populare încît dobînzile pe 10 ani sînt cu 100 de puncte bază sub clasicele obligaţiuni de stat emise de Germania.

7. Banca Centrală Elveţiană cîştigă şi propulsează cursul EUR/CHF la 1,50

Insistenţa cu care Elveţia luptă împotriva aprecierii propriei monede va continua să dea rezultate în 2012. Indicii fundamentali elveţieni – în special cei legaţi de exporturi sînt în suferinţă în 2012, mai ales din cauza întăririi francului în trecut. Banca centrală elveţiană şi guvernul elveţian vor mai îndura ceva pentru a preveni pagube colaterale şi mai mari şi vor introduce extensii ale actualelor programe, poate chiar şi dobînzi negative pentru a împiedica „evaporarea“ capitalului din Elveţia şi a duce arportul EUR/CHF la un maxim de 1,50 în 2012.

8. Chinezii vor plăti 7 yuani pentru un dolar american

China se apropie de recesiune pe măsură ce se diminuează veniturile din oraşele fantomă cu milioane de locuitori, iar exportatorii se luptă cu ratele de profit infime, din cauza creşterii monedei naţionale chineze. China în pragul „recesiunii“ înseamnă creştere economică de 5-6%. Politicienii de la Beijing vor să-i salveze pe exportatori permiţînd yuanului chinez (CNY) să se deprecieze în faţa dolarului american, care este ancorat în propria zonă de siguranţă, în pofida unei încetiniri a economiei globale şi a crizei datoriilor în plină desfăşurare în Europa. Raportul USD/CNY ar putea ajunge la 7,00, după o creştere cu 10%.

9. Indexul Dry creşte cu 100%

Preţurile scăzute ale ţiţeiului în 2012 ar putea duce la creşterea indicelui baltic Dry, odată cu scăderea costurilor de operare. Brazilia şi Australia îşi extind reţeaua de furnizori de minereu de fier, ducînd la o scădere a preţurilor şi mai pronunţată şi, în consecinţă, la importuri crescute din China pentru a-şi satisface insaţiabila producţie industrială. Vom avea, aşadar, o cerere explozivă de minereu de fier.

10. Preţul grîului se va dubla în 2012

Preţul grîului la Bursa din Chicago se va dubla în 2012 după ce vom înregistra cele mai proaste recolte. Cu 7 miliarde de suflete care trebuie hrănite pe Pămînt şi tiparniţele de bani la capacitate maximă, vremea nefavorabilă în toată lumea a transformat anul acesta într-unul teribil pentru agricultură. În special grîul va avea de suferit, mai ales din cauza investiţiilor speculative care vor duce preţul undeva către cea mai ridicată poziţie înregistrată în 2008.

„2012 va deveni un an de cotitură“

„Predicţiile şocante au fost pregătite în spiritul încurajării investitorilor să «iasă din cutie» şi să se pregătească pentru evenimente surprinzătoare. A gîndi «outside the box» este rareori un exerciţiu confortabil, dar la fel de neplăcut este să te trezeşti cu o surpriză urîtă pentru care nu erai pregătit deloc. Dacă se vor adeveri cîteva dintre ele, 2012 va deveni un an de cotitură. Ne dorim să nu avem dreptate în judecăţile noastre negative, însă asta se va întîmpla numai dacă se va schimba ceva în paradigma manipulată de guverne şi băncile centrale“, precizează Steen Jakobsen, economistul şef al Saxo Bank.

Un comentariu:

  1. Numele meu este doamna Nadia Albert din Rusia și sunt astăzi o femeie fericită prin ajutorul unui împrumutător de împrumut, domnul Russ Harry. Voi trimite orice persoană care caută împrumut către această firmă de împrumut. El mi-a dat fericire mie și familiei mele, aveam nevoie de un împrumut de 500.000,00 USD pentru a-mi începe viața peste tot, fiind mamă singură cu 2 copii. Am întâlnit acest creditor credincios și DUMNEZEU care mă ajută cu un împrumut de 500.000,00 dolari SUA, la o rată scăzută. Este un om care se teme de Dumnezeu, dacă aveți nevoie de împrumut și veți rambursa împrumutul, vă rugăm să-l contactați prin e-mail-Elegantloanfirm@hotmail.com / număr Whatsapp + 393511617486

    RăspundețiȘtergere